Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een ruim tweeduizend jaar oude Chinese geneeskunde, waarbij dunne naaldjes in de huid worden geplaatst. Ze worden op acupunctuurpunten geplaatst waar de Energie oppervlakkig ligt, waardoor ze prikkels geven aan het lichaam. Deze reactie vindt niet alleen op de plek van het naaldje plaats, maar ook in de rest van het lichaam.

De acupunctuurpunten liggen op meridianen die in contact staan met alle organen. Deze oude Chinese geneeskunde is bedoeld om de energiestroom in de meridianen weer op gang te krijgen.

Bij deze naaldentherapie wordt gesproken over energie, wat het voor Westerlingen minder begrijpelijk maakt. Daarom wordt er onderzoek gedaan naar de effecten van acupunctuur volgens Westerse wetenschappelijke modellen. We weten namelijk dat de behandeling helpt bij veel verschillende aandoeningen. Zo heeft de WHO een lijst met ongeveer 50 aandoeningen gepubliceerd waarbij prikkelen van acupunctuur werkzaam blijkt. Zo verlicht het onder andere pijn en biedt het ontspanning aan het lichaam.

slider-2

Wat doet acupunctuur?

Wat doet acupunctuur?

Het beeld van een ijsberg is een mooi symbool hiervoor: het topje wat boven het water uit steekt zijn de klachten waar u voor komt. Het deel onder het wateroppervlak vormt uw conditie, zoals spijsvertering, eetlust, hart- en longconditie, gewrichten en spieren. Maar ook allerlei emoties, zoals onrust, stress en piekeren. Oftewel uw algehele welbevinden.

Prikkelen van acupunctuurpunten door middel van dunne naaldjes werkt bevrijdend en ontspannend voor uw algehele welbevinden. In uw lichaam bevinden zich namelijk allerlei stoorzenders die vaak de reden zijn waarom uw klachten niet spontaan herstellen. Door een acupunctuur behandeling voelt u zich op meerdere fronten beter in uw vel. U merkt dat er meer veranderingen plaats vinden dan alleen de klachten waar u oorspronkelijk voor komt.

iceberg

Lichamelijke klachten

Waarvoor dient een acupunctuur behandeling?

Een acupunctuur behandeling is werkzaam bij veel verschillende kwalen. Waarbij verlicht deze naaldentherapie zoal klachten:

Lichamelijke klachten:
Allergieën: waaronder hooikoorts, astma en bronchitis.
Buikklachten: pijn, krampen en een opgezette buik.
Gewrichtsklachten: zoals ontstekingen, artrose, stijfheid en gewrichtsklachten in uw nek, rug, schouders, knieën, handen en slijmbeurs.
Gynaecologische klachten: denk hierbij aan menstruatieklachten, PMS, overgangsklachten, endometriosis en bepaalde vormen van onvruchtbaarheid (ook bij mannen). Maar prikkeling van acupunctuurpunten werkt ook als begeleiding bij IVF en ICSI en als voorbereiding op een bevalling.
Hoofdklachten: zoals hoofdpijn, migraine, lokale haaruitval, aangezichtspijn, duizeligheid, oorsuizen, de ziekte van Ménière, voorhoofdsholteontsteking, bijholteontsteking en aangezichtsverlamming.
Huidklachten: zoals gordelroos en een koortslip.
Luchtwegen: verkoudheid, hoesten, astma, bronchitis, benauwdheid en hyperventilatie.
Maag- en darmklachten: waaronder misselijkheid, slechte eetlust, overgeven, zuurbranden, maagpijn, diarree, verstopping en aambeien.
Interne klachten: door bloedingsproblemen, hoge bloeddruk, lage bloeddruk en schildklierproblemen.
Neurologische klachten: ischialgie, klachten na een hernia operatie als herstel op zich laat wachten, schoudergordelsyndroom, Carpaal tunnelsyndroom, aangezichtspijn, gevoelsstoornissen (bijvoorbeeld bij diabetes) en rusteloze benen.
Ogen: ontstekingen, droge ogen, branderige ogen, tranende ogen, jeukende ogen, wazig zicht of bij het zien van vlekken.
Spieren: zoals spierpijnen, krampen, stijfheid, RSI, fibromyalgie en peesklachten. Maar ook na een operatie als herstel op zich laat wachten verlicht een acupunctuur behandeling uw klachten.
Zwangerschapsklachten: misselijkheid, overgeven, stuitligging en bekkenpijn. Acupunctuur laat ook de ontsluiting sneller verlopen tijdens uw bevalling.

Mentale klachten:
Psycho-emotionele problemen: hierbij ruimt acupunctuur de energie van niet verwerkte emoties op. Dit zijn vaak restanten van zelf doorgemaakte gebeurtenissen of die van onze ouders of zelfs voorouders.
Mentale stoornissen: slaapstoornissen, rusteloosheid, angst, piekeren, flauwvallen, depressiviteit, vergeetachtigheid, lusteloosheid, gebrek aan energie, stress, burn-out en schrikachtigheid.
Verslavingen: zoals een rookverslaving.

Prikkeling van acupunctuurpunten verlicht vele lichamelijke en mentale klachten. Staan uw klachten bovenstaand niet vermeld, neem dan vrijblijvend contact op. Ik geef u graag meer informatie over of en hoe acupunctuur uw pijn verlicht en uw lichaam ontspanning biedt.

slider

Kies nu voor acupunctuur in Eindhoven

Bent u ook geïnteresseerd in de oorspronkelijk Chinese geneeskunde en wilt u meer weten over deze naaldentherapie? Of zoekt u een behandeling om uw lichamelijke- of mentale klachten te verlichten? Wenst u ook graag een acupunctuur behandeling? Neem dan contact op met Acupunctuur Praktijk Marij M. de Werk te Eindhoven.